Skip to content

Uitleg documenten

Het afsluiten van de mediation overeenkomst

Mediation- overeenkomst

Vanwege het ontbreken van een specifieke wettelijke regeling is mediation vooral een verbintenissenrecht. Voorafgaande het mediation traject wordt de Mediation overeenkomst afgesloten.

Het betreft een schriftelijke overeenkomst die tenminste  de vertrouwelijkheid ,  verplichting tot inspanning , vrijwilligheid en overige verplichtingen omvat, daarnaast staan de namen van beide partijen en een omschrijving van het conflict in. Tevens worden de  spelregels tussen partijen onderling en de mediator en de mediation kosten in beschreven.


Vrijwilligheid
Met vrijwilligheid in de Mediation bedoelen we het volgende:

Deelname is vrijwillig/ vrijblijvend maar wel met commitment en kan altijd gestopt worden.

Jullie dienen beiden in te stemmen met de Mediation en niemand kan een bepaalde oplossing opdringen. Tot het moment van ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst is niemand gehouden aan de tijdens de Mediation gedane voorstellen en ingenomen standpunten. Dat wil zeggen dat de aangedragen oplossingen pas ingezet worden op het moment dat de vaststellingsovereenkomst daadwerkelijk is ondertekend.

Ieder van jullie en ik als mediator kunnen te allen tijden besluiten met de Mediation te stoppen.

Op het moment dat de Mediation overeenkomst is ondertekend geldt er wel een verplichting tot inspanning en worden jullie geacht actief mee te werken om de Mediation voortvarend te laten verlopen.

Wanneer er een doorverwijzing is via de rechtbank/ bedrijfsarts dan wordt er echter wel van jullie verwacht dat je de Mediation doorzet.


Verplichting tot inspanning
Er wordt van beide partijen en de mediator geacht hun uiterste best te doen om het conflict op te lossen. Let op dit is geen resultaatverplichting.


Vertrouwelijkheid (geheimhouding)
Beide partijen en de mediator verbinden zich in de Mediation-overeenkomst  tot geheimhouding over het verloop van de Mediation, ingenomen standpunten, voorstellen en overige zaken die mondeling of schriftelijk aan de orde komen. Tijdens de Mediation gesprekken kan er dus vrij over alles gesproken worden.

Alles wat tijdens de Mediation wordt besproken is vertrouwelijk en kan dus ook niet als bewijsmateriaal worden gebruikt, tenzij jullie hier andere afspraken over hebben gemaakt.

Dit heeft geen betrekking op informatie die al bekend was of op een andere manier bekend kon zijn.

De mediator heeft een beroepsgeheim maar valt niet onder het functioneel verschoningsrecht.


Ouderschapsplan
Dit is een wettelijk verplichte regeling voor alle ouders (die beide gezag over de kinderen hebben) die gaan scheiden of uit elkaar gaan. Hierin worden afspraken vastgelegd over minderjarige kinderen om onenigheid tussen de ouders te voorkomen over de zorg en opvoeding van het kind.  Het komt de ontwikkeling van het kind ten goede dat het een band heeft met beide ouders.

Op het moment dat de afspraken op papier zijn gezet en ondertekent zijn deze afspraken bindend. De rechter zal immers de scheiding incl. dit ouderschapsplan bekrachtigen.

Ook hierbij geldt dat duidelijke en heldere afspraken rust geven.

Bij de mediator worden er afspraken gemaakt over

  • Hoe de zorg- en opvoedingstaken verdeelt worden of het recht en de verplichting tot omgang met de kinderen.
  • Informatie uitwisseling naar elkaar over belangrijke stappen betreffende hun minderjarige kinderen.
  • Verdelen van kosten betreffende verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen
  • En alle overige zaken die jullie belangrijk vinden om afspraken over te maken kunnen worden besproken en vastgelegd.


Kinderen tussen de 18 – 21 jaar
Er worden afspraken gemaakt betreffende de kosten voor studie en onderhoud. Eventueel kunnen deze afspraken doorlopen zolang het kind studeert en nog niet in eigen onderhoud kan voorzien.

In veel gevallen is het goed om de kinderen ook te betrekken bij het maken van de afspraken. De afspraken die gemaakt worden gaan immers over het kind zelf. Op het moment dat ze weten dat er naar hen geluisterd wordt en zal zich makkelijker neer kunnen leggen bij de gemaakte afspraken.  Natuurlijk moeten de wensen van de kinderen wel passen binnen de mogelijkheden en moet het voor de kinderen duidelijk zijn dat jullie als ouders uiteindelijk beslissen.

Als jongerencoach kan ik hier prima begeleiding in bieden door ook met de kinderen in gesprek te gaan.

Het advies is om het ouderschapsplan na af en toe weer door te nemen.

Werken alle afspraken nog?

Zijn de kinderen ouder geworden en is de alimentatie daarmee aangepast?

Zijn er andere veranderingen die voor onduidelijkheid zorgen?

Wanneer dit moeilijk zelf te bespreken is dan kan de mediator hier prima bij begeleiden.


Kinderalimentatie
In het ouderschapsplan wordt ook vastgelegd wie welk bedrag aan kinderalimentatie betaald.

Dit bedrag is bedoeld voor de onderhoudskosten (sport, kleding, school, e.d.) van het kind. Er zal naar worden gestreefd om de levensstandaard  van de kinderen niet te laten dalen.

Alimentatiebedrag is afhankelijk van: (De rechter zal het overeengekomen bedrag beoordelen)

  • de leeftijd van het kind,
  • hoogte ouderlijk inkomen,
  • huidige en toekomstige onderhoudskosten van het kind.

Er bestaat een alimentatieplicht voor kinderen tot ze financieel zelfstandig worden of tot 21 jaar.  Vanaf de leeftijd van 18 jaar hebben de kinderen zelf recht op de alimentatie. Voor 18 jaar zal het alimentatiebedrag aan de onderhoudsplichtige betaald worden.


Partneralimentatie
Echtgenoten zijn verplicht elkaar het nodige te verschaffen. De onderhoudsplicht blijft bestaan na de scheiding. Deze alimentatie wordt toegewezen op het moment dat de ex-partner niet voldoende inkomsten heeft om in het levensonderhoud (er wordt geprobeerd deze zoveel mogelijk gelijkwaardig te houden) te kunnen bekostigen.

De berekening hiervan hangt af van de behoefte voor gelijkblijvende levensstijl, verdiencapaciteit zoals die nu is en kan worden, de draagkracht van onderhoudsplichtige.

Partneralimentatie zal nooit hoger uitvallen dan de behoefte.


Kindverklaring
De rechter wil graag de mening weten, van kinderen in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar, de kinderen sturen daarom een kindverklaring naar de rechter. Hierin vertellen ze de rechter wat zij van de scheiding en bijbehorende omgangsregeling vinden.  Wanneer het kind ouder is dan 16 jaar mag deze ook de mening geven over de kinderalimentatie.

De rechter is verplicht om de mening van alle kinderen tussen 12 – 18 jaar op te vragen. Hij kan besluiten over te gaan tot een kindgesprek. Dit kindgesprek vindt plaats in de rechtbank en zonder ouders. Over het algemeen wordt dit gesprek door de kinderen als fijn/ positief ervaren.

Op het moment dat jullie de scheiding goed regelen en er een kindverklaring wordt gemaakt dan is dit meestal voldoende en hoeft er niet nog een apart kindgesprek plaats te vinden. Tenzij de rechter hier aanleiding voor heeft.

Een kindverklaring heeft meestal geen gevolgen voor de gemaakte afspraken in het convenant en ouderschapsplan. Tenzij het kind iets schrijft wat haaks staat op wat jullie hebben afgesproken.


Echtscheidingsconvenant
Dit is een overeenkomst waarin de afspraken die u maakt met uw ex-partner worden beschreven. Denk hierbij aan afspraken over de alimentatie en alles omtrent de kinderen.


Vaststellingsovereenkomst
Dit is een belangrijk document waarin alle afspraken welke tijdens de Mediation zijn gemaakt, worden vastgelegd. Het is een afsluiting voor de Mediation en schept duidelijkheid voor de toekomst.

Maken van een afspraak. Neem contact met mij op door te bellen : +31 (6) 1099 5072 of te mailen naar : info@e-mediator.nl of vul het contactformulier in .

De website van Costa Coaching is nog niet online op het moment. Binnenkort is deze website beschikbaar. Voor informatie kun je contact opnemen.